Виноград Кішміш Променистий популярний виноград, невибагливий, самозапильний, високоврожайний, з великими гронами та чудовим смаком ягід. Відрізняється швидким зростанням, середнім рівнем холодостійкості. Їдальня різновид з відмінним смаком підходить для виготовлення соків, вин, родзинок. Кущі сильнорослі з міцними лозами, кора червона грубоволокниста. Листова пластина світло-зелена з блискучою поверхнею, знизу гладка. Квіти дрібні у діаметрі 3-5 мм. особливість даного сорту – гарна визріваність лози. Дуже швидко розростається, потрібна постійна підрізка. Пагони навіть зміцнівши, зберігають гнучкість. Належить до середньостиглих різновидів. Крупного розміру грона, у формі конуса або циліндра, гіллясті, середньої щільності або трохи пухкі. Зазвичай важать близько 200-350 г, але нерідко бувають до 400-600 г. Великі ягоди не горошаться, не розтріскуються. Мають овальну, трохи подовжену форму. Шкірка товста, щільна, дозріваючи, стає золотисто-рожевою або з ніжним червонуватим відтінком, покрита матовим нальотом. М’якуш соковитий, м’ясистий, щільний, не слизький. Насіння відсутнє, іноді зустрічаються недорозвинені зачатки. Приємний солодкий смак, із ледь вловимою кислинкою, мускатними нотами та ніжним ароматом. На ділянці з південного боку викопують яму розмірами 80х80 см. На дно кладуть дренаж заввишки 10 см з битої цегли або щебеню . Зверху засипають родючим ґрунтом, що складається з викопаної землі, змішаної з перегноєм, золою та суперфосфатом. Рясно поливають. Догляд за виноградом: У перший рік після посадки догляд за саджанцем полягає в розпушуванні ґрунту, поливі, обробці винограду від хвороб та шкідників, а також на початку робіт із формування майбутньої лози. Грунт для посадки: Виноград Кішміш Променистий найкраще почувається на легкій землі, в ній рослині простіше рости і отримувати всі поживні речовини, включаючи вологу і кисень. Ідеальним у цьому відношенні є чорнозем і змішаний грунт, що складається з піску, органіки, що перепріла, мінеральних речовин, дрібних каменів. У такому ґрунті рослина почувається чудово, а тому перших ягід довго чекати не доведеться. Підготовка до зими: Стійкість винограду Кішміш Променистий до морозів багато в чому залежить і від того, чи встигла визріти деревина. Зріла лоза має коричневий колір, залишається теплою під час заморозків і видає характерний тріск при згині, не ламаючись при цьому. Плеті з зеленою деревиною, що не визріла, слід видаляти під час осінньої обрізки, так як вони не тільки не перезимують, але ще й створять ризик ураження прихованого винограду грибками і пліснявою. Місце для посадки: Ділянка для посадки винограду повинна розташовуватися із західної, південної та південно-західної сторони будівлі або іншої будівлі. Для нормального росту та розвитку рослині необхідна велика кількість світла та тепла. Фахівці рекомендують культивувати таку ліану в середній частині схилу, тому що в нижній частині висока ймовірність його підмерзання. Між будь-яким деревом і виноградом слід дотримуватись дистанції не менше 5-6 м. Розмноження винограду: Для нього використовують здерев’яні живці винограду, які заготовлюють під час осінньої обрізки кущів. Нарізають живці з визрілої лози діаметром не тонше олівця з рівномірними по довжині міжвузлями і з двома-трьома очками. Чим довші чубуки, тим краще вони зберігаються. Нижній зріз робиться під кутом 45 º на 3-4 см нижче за нирку.




